Dette indlæg kan indeholde affiliat link, se vores cookie- og privatlivspolitik her
Perlehækling – Det skal du bruge
Perlehækling er ikke så stort i Danmark endnu og det kan være fuldstændigt uoverskueligt at finde rundt i. Det har taget Sara fra Danske Hækleopskrifter lang tid at finde rundt i perlehækling rundt omkring på nettet – og intet af det er på dansk. Derfor har vi sat os for at lave guides for perlehækling.
Det kommer til at tage lidt tid, men alle guides bliver uploaded her og på vores Youtube kanal (www.youtube.com/danskehaekleopskrifter) så snart vi laver dem.
Inden man over hovedet kan begynde at se på hvordan man perlehækler, skal man naturligvis have materialerne til det.
Det er egentligt simpelt nok; garn, hæklenål og perler.
Men der findes SÅ meget derude at det kan være svært at gennemskue, så læs med her for det mest basale.
Garn
Teknisk set er det ikke garn, men tråd du skal bruge. Det skal være tyndt nok til at komme igennem hullerne på perlerne (som kan være meget små) men samtidigt være stærkt. F.eks. er sytråd slet ikke stærkt nok og vil knække.
For ikke at forvirre mere end nødvendigt, vil vi bare fortælle hvilken tråd vi bruger, men der findes naturligvis andre.
Til at hækle med perler bruger vi DMC Cordonnet Spécial nr. 40. Det er tyndt nok til at kunne komme igennem alle størrelser perler, og består samtidigt af 6 tråde tvundet sammen. DMC Cebelia ligner meget, men består kun af 3 tråde og dermed meget mindre stærkt.
DMC Cordonnet Spécial nr. 40 er relativt dyrt (ca. 60 kr for 20 g), men det holder meget længe. De 20 gram bliver til mange, mange halskæder og armbånd.
DMC Cordonnet Spécial nr. 40 kan købes her
Hæklenål
Tja, du skal i hvert fald bruge en lille en. Det er ikke helt så vigtigt med hæklenålstørrelse som ved normal hækling, da det er perlerne der bestemmer størrelsen på projektet og ikke garnet. Dog skal den være lille nok til at komme under perlerne (mere om det i senere guides), og være stor nok til at fange garnet.
Til førnævnte garn passer 1 mm rigtigt godt. 0,75 mm og 1,25 mm kan også bruges, hvis du ikke kan finde andre.
Vi bruger denne her (samme hjemmeside som garnet): Clover Soft Touch Hæklenål 1 mm
Perler
Nu til det sjove! Og samtidigt ikke noget hvor vi kan fortælle, hvad du skal vælge.
De perler der skal bruges har mange navne; Rocaiperler, Grønlandske Perler, Seed Beads m.m. Det er små runde perler lavet af glas.
Først om størrelser:
Seed beads forhandles i et størrelsessystem der angiver hvor mange perler der er på 1 tomme. Det vil sige jo højere nummeret er, desto mindre perle. De mest almindelige størrelser er; 6/0, 8/0, 11/0 og 15/0. Forskellene i størrelse (sådan ca. efter vores bedste ikke-uddannede-grafikers evne), kan ses her:
Alle perler vi hækler med er enten 15/0 eller 11/0 – med 11/0 som det mest normale. Armbåndet på billedet er størrelse 11/0. Men det kan være en idé at starte med 6/0 eller 8/0 hvis man er nybegynder.
Mærker
Der findes utallige producenter af seed beads. De største er de japanske og de tjekkiske producenter. De tjekkiske er billigere, men de er heller ikke i lige så god kvalitet. Kvaliteten på perlerne er vigtig, da det er enormt let at se på det færdige produkt, hvis perlerne ikke er fuldstændigt lige store – og når de er så små skal der ikke ret meget til.
De to store japanske producenter er Miyuki og TOHO. Vi bruger TOHO. Ikke af nogen speciel grund, men der er en smule forskel og vi har vænnet os til TOHO, men Miyuki er også gode.
Køb af perler
Vi håber snart at Rito begynder at forhandle TOHO seed beads (vink, vink, hvis I læser med), men indtil da bestiller vi vores perler fra Hobbyshoppen. De er super billige, men udvalget er desværre ikke så stort. Dog er det helt fint til nybegyndere inden man får blod på tanden.
De har flest Miyuki perler: www.hobbyshoppen.dk/miyuki
Og en smule TOHO: www.hobbyshoppen.dk/TOHO
Ellers kan man søge på TOHO perler på Google og se hvad man kan finde.
Andet
Nål
Der skal virkelig mange perler til. Og sidde og tråde 500 perler uden det “rigtige” værktøj er ikke sjovt.
Man kan ikke bruge almindelige nåle da hullerne i perlerne er meget, meget små, og hvis de endelig kan gå igennem perlen, er nåleøjet for lille til garnet.
Derfor skal man bruge perlenåle (som dem her: www.cchobby.dk/smykkenaal), men de er ret dyre. Heldigvis har vi et (ret godt, hvis vi selv skal sige det) tip.
Tag en rest ledning – altså det man bruger til lamper osv.
Klip ca. 8-10 cm af.
Skær gummiet er ligger udenom af.
Taadaa, en hulens masse kobbertråde der er perfekte til at tråde perler.
Du folder bare kobbertråden i halv og snor den (husk et lille øje i enden til garnet).
Smykkedele
Det er naturligvis ikke nødvendigt, men hvis du laver et armbånd der ikke er samlet til slut, skal du jo have en eller anden form for lukkemekanisme.
Der er masser af butikker med dele til smykkefremstilling.
Førnævnte Maxbeads har masser, og CCHobby og Rito har en smule hver. Vi laver på et tidspunkt en guide med hvad man skal lede efter (endestykker, låse osv.)
Det var den første guide – Perlehækling – Det skal du bruge.
Vi skal nok arbejde så hurtigt vi kan med nye guides.
Du kan følge med i vores nyhedsbrev, vores Facebook side eller Pinterest gruppe.
Hej Sara, TAK, hvor er det en fantastisk idé at man selv kan producerer sine egne smukke smykker så det passer til farven i kjolen, jeg er helt vild med det blå/hvide/sølv snoede armbånd på billedet, men jeg kan ikke se nogen steder hvor mange perler man skal have på snoren til f.eks. et helt armbånd eller en hel halskæde magen til ? Mvh Susanne
Hej Susanne. Ja, jeg elsker også at lave de smykker! Desværre har jeg ikke pt. en opskrift på det blå/hvide/sølv armbånd. Vi har en opskrift på et hvidt et som kan give dig en idé om antal perler: http://danskehaekleopskrifter.dk/haeklet-perlearmbaand/. Ellers er det letteste at lave en “hækleprøve”. Altså f.eks. 100 perler og så måle hvor langt det bliver med det valgte antal perler rundt.
Nu tror jeg det er på tide jeg kaster mig ud i dette vildt fede projekt! Men nu sidder jeg og kigger efter materialer, og er helt lost på hvor mange perler man skal bruge TOHO perlerne er poser på 25 gram ?! Det siger mig ikke så meget hvor mange poser vil du ca mene der skal bruges til et armbånd?
Hej Tanja. Beklager det sene svar – lige kommet hjem fra ferie.
I følge producenten er der ca. 2500 perler i størrelse 11/0 i en pose med 25g.
Hvor mange du skal bruge afhænger af hvor bredt og langt du vil have det. Til dette her http://danskehaekleopskrifter.dk/haeklet-perlearmbaand/ brugte jeg små 1700 perler.
Venlig hilsen Sara